115 Easy Trivia Questions And Answers For Teens

Kids

Image: iStock

Even the brightest and sharpest of teenagers have scope for learning something new. The idea of trivia questions for teens is just that. These intriguing and witty questions challenge the teen’s brain to learn and explore a lot more than they would normally do.

A trivia quiz can be on various subjects ranging from movies and sports to science and history. In fact, it can be a fun activity to do when the teens are having a study get-together, night out or a zero-hour at school.

If you are looking for such questions, then read on as MomJunction brings to you 115 trivia questions and answers for teens.

115 Easy Trivia Questions And Answers For Teens

Questions About Sports

Whether they watch it or play it, sport is a favorite pastime for most teens. Then why not start our exercise with some exciting sports trivia for teens?

Questions About Sports

Image: iStock

1. Who ran the world’s first marathon?

Answer: Pheidippides or Philippides (The Greek is said to have run from Marathon to Athens to deliver the victory news in a war against the Persians)

2. What is the number of players in an ice hockey team?

Answer: Six on each side

3. Which is the oldest tennis tournament in the world?

Answer: The Championships, Wimbledon (commonly known as Wimbledon, it was started in 1877)

4. Mariya Abakumova is associated with which sport?

Answer: Javelin

5. What is the height of a basketball hoop in feet?

Answer: 10 feet

6. Tennis player Novak Djokovic belongs to which country?

Answer: Serbia

7. Name the only wild card entrant who has won the Wimbledon?

Answer: Goran Ivanišević: 2001

8. Who was crowned the MVP (the most valuable player) in the 2018 NBA finals?

Answer: Kevin Durant

9. How many feathers are used to make a shuttlecock?

Answer: 16

10. In which city were the first modern Olympics held?

Answer: Athens, Greece

11. Soccer is also known as?

Answer: Association football or Football

12. What is the total number of bases on a baseball field?

Answer: Four

13. How much is the maximum time allowed to find a lost ball while playing Golf?

Answer: 5 minutes

14. Which cricketer was offered the throne of Albania?

Answer: C.B.Fry

Questions About Movies

Is your teen crazy about movies? It’s time to test their knowledge with these fun trivia questions for teens.

15. What is the favorite food of the Teenage Mutant Ninja Turtles?

Answer: Pizza.

16. Abu in the Disney movie, Aladdin, is which animal?

Answer: Monkey

17. In Phantom of the Opera, when a sword fight occurs in the cemetery, where does Raoul get hurt?

Answer: On the arm

18. Name the Disney movie which features a little girl having five distinct emotions – Sadness, Joy, Disgust, Fear, and Anger?

Answer: Inside Out

19. What kind of animal is Sid in Ice Age?

Answer: A sloth

20. Who plays the lead character in Mean Girls?

Answer: Lindsay Lohan

21. Which part of his body did Charlie Chaplin insure?

Answer: His feet

22. Who was the first character to speak in Star Wars?

Answer: C-3PO

23. What is Mia’s full name in Anne Hathaway’s movie The Princess Diaries?

Answer: Amelia Mignonette Grimaldi Thermopolis Renaldo

24. Name the 1954 movie which won eight Oscar awards.

Answer: On the waterfront

25. Which potion in Harry Potter and the Half-Blood Prince grants good luck?

Answer: Felix Felicis.

26. In the movie 13 going on 30, which magazine does Jenna Rink work for?

Answer: Poise

27. In Harry’s sixth year at the Hogwarts, a new apparition instructor joins. What is his name?

Answer: Wilkie Twycross

28. In the movie What A Girl Wants, what is the job of Daphne’s father?

Answer: He is a Royal.

Questions About Music

Your teen is always on headphones, either jamming to songs or dancing around the house. Music trivia quiz for teens is an interesting way to find out your teenager’s passion for music.

29. Miss Adkins is an artist born in London. What is she famously known as?

Answer: Adele

30. Madonna was born in which state of the US?

Answer: Michigan

31. Who is called the King of Pop?

Answer: Michael Jackson

32. Who is the Greek God of Music?

Answer: Apollo

33. Name the artist who rejoined the band Backstreet Boys in 2012.

Answer: Kevin Scott Richardson

34. In which year was the Notorious BIG rapper shot and killed?

Answer: 1997

35. Bully is a controversial song by?

Answer: Eminem

36. What is the name of the very famous left-handed guitarist?

Answer: Jimi Hendrix

37. In which studio had The Beatles recorded most of their songs?

Answer: Abbey Road

38. Name the band which sang “Hotel California”.

Answer: The Eagles

39. Les Paul electric guitar was designed and invented by?

Answer: Les Paul

Questions About Music

Image: Shutterstock

40. Why is 6th February a national holiday in Jamaica?

Answer: It is Bob Marley’s birthday

41. Elvis Presley gave his first hit in 1956. Name the song.

Answer: Heartbreak Hotel

42. In which year were the US Grammy awards started?

Answer: 1959

Questions About History

The world history is vast and extensive. No matter how much we know, there is still so much unknown, unexplored and unraveled. Below are some insightful trivia questions on history.

43. Which war was Lt. Hiroo Onoda ordered to stop fighting in 1974 by his commanding officer?

Answer: World War II

44. Which 20th Century conflict led the US soldiers to die for a tie?

Answer: The Korean War

45. Name the Filipino who was nicknamed the Iron Butterfly.

Answer: Imelda Marcos

46. What is the birthplace of Napoleon Bonaparte?

Answer: Corsica, France

47. In 1930, which was also called the tragic year, how many Americans were unemployed?

Answer: More than 7 million

48. In opposition to World War I, what grew popular in the 1920s?

Answer: Jazz and dancing.

49. The British Raj lasted how many years in India?

Answer: 90 years

50. Checkers were invented in which country?

Answer: Egypt

51. Who was the first film star to appear on a postage stamp?

Answer: Grace Kelly

52. What was the first country to use postcards?

Answer: Austria

53. Which Irish political movement is named after a phrase translating into “We ourselves”?

Answer: Sinn Fein

54. From 1933 to 1945, which country maintained an official state of emergency?

Answer: Germany

55. Winston Churchill was held captive as a prisoner during which war?

Answer: The Boer War

56. What is the name of King Henry VIII’s wife?

Answer: Catherine of Aragon

Questions About Books

Avid readers, authors in the making, or bibliophile… do these adjectives suit your teenager? Then it is quite certain that your teen will love these fun trivia questions about books and literature.

57. Who is the author Flashman series of novels?

Answer: George MacDonald Fraser

58. Which Shakespearean character played the Prince of Tyre?

Answer: Pericles

59. Name the author of the 2009 Newbery award-winning book, “The Graveyard”.

Answer: Neil Gaiman

Questions About Books

Image: Shutterstock

60. Paddington Bear belongs to which country?

Answer: Peru

61. In the Twilight series book “New Moon,” which city does Cullens tell everyone that they were moving to?

Answer: Los Angeles

62. In The Pickwick Papers by Charles Dickens, what is the first name of Mr. Pickwick?

Answer: Samuel

63. What is the secret of Mr. Strong’s strength in Mr. Men books?

Answer: Eggs

64. Who is the author of Gremlins?

Answer: Roald Dahl

65. In the novel Treasure Island, what is the name of Long John Silver’s parrot?

Answer: Captain Flint

66. Where does Zoey the beginning vampire attend school in the House of Night novels, written by P.C. Cast?

Answer: Tulsa, Oklahoma

67. Who is the author of the famous novel Pride and Prejudice?

Answer: Jane Austen

68. What is the name of the wizard in Hobbit?

Answer: Gandalf

69. What is the name of the Poltergeist in the Harry Potter series?

Answer: Peeves

70. In a Dr. Seuss book who steals the Christmas?

Answer: The Grinch

Questions About Countries

Did you know there are more than 190 countries in the world? How much does your teenager know about these countries? Put that knowledge to test with this trivia quiz based on geography, countries and more.

71. In which country is the world’s tallest building?

Answer: Dubai, Burj Khalifa

72. Which is the largest landlocked country in the world?

Answer: Kazakhstan

73. Which European country is divided into departments?

Answer: France

74. Which country is the world’s oldest republic?

Answer: San Marino

75. What is the population of Switzerland?

Answer: 8.5 million or 8,503,111

76. Who were the rulers of England from 827 to 860?

Answer: Egbert, Aethelwulf, and Aethelbald

77. In which North American country was Celine Dion born?

Answer: Canada

78. Name the two English counties separated by the river Tamar.

Answer: Cornwall and Devon

79. Ronaldsway airport is located on which Island?

Answer: Isle of Man

Questions About Countries

Image: iStock

80. In which country are the Taurus Mountains located?

Answer: Turkey

81. What are the four official languages of Singapore?

Answer: English, Malay, Mandarin Chinese, and Tamil

82. Name the sea between Australia and New Zealand.

Answer: The Tasman Sea

83. Which is the busiest airport in the world?

Answer: Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, US (104 million passengers annually)

84. In which country is Machu Picchu, an ancient city, located?

Answer: The Republic of Peru

Questions About Gardening

If your teenager has a green thumb, then these trivia questions on gardening are ideal for them. This quiz will not only test their insights on gardening but also increase their awareness.

85. What are slugs and snails called?

Answer: Mollusca

86. What is a female flower’s reproductive organ called?

Answer: Pistil

87. What is a seedling without branches called?

Answer: A whip

88. What is a small Japanese orange called?

Answer: Kumquat

89. What are the largest flowers of the genus Helianthus known as?

Answer: Sunflower

90. Name the cereal which grows only in water.

Answer: Rice

91. How is the age of a tree identified?

Answer: By the number of rings on the trunk

92. What is Lancashire known for?

Answer: Red roses

93. What is the old fashioned name for tomato?

Answer: Love apple

94. Name the liquid produced by flowers to attract insects.

Answer: Nectar

95. From which flower is the vanilla flavor derived?

Answer: Orchids

96. What is the color of a Welsh poppy?

Answer: Yellow

97. Which is the largest and tallest tree in the world?

Answer: Sequoiadendron giganteum or California redwood

98. Which is the sacred flower of the Buddhist religion?

Answer: Lotus

Random Trivia Questions For Teens

If you have a family gathering coming up and playing a trivia quiz is on your mind, here are some random trivia quiz questions for teenagers and everyone else in the family to enjoy.

Are you ready with a scoreboard?

99. A cat stays in the heat for how many days?

Answer: Five

Random Trivia Questions For Teens

Image: iStock

100. What is the color of absinthe?

Answer: Green

101. What does DC stand for in electrical terminology?

Answer: Direct current

102. 1989 is the album of which singer?

Answer: Taylor Swift

103. Which is the biggest island in the world?

Answer: Greenland

104. Michael Jordan plays which sport?

Answer: Basketball

105. What is a person who studies weather called?

Answer: A meteorologist

106. What did ancient Romans use to dye their hair?

Answer: Bird poop

107. Marilyn Monroe died in which country?

Answer: The US

108. Which mammal has the longest gestation period?

Answer: An elephant (640 to 660 days)

109. Which is the shallowest ocean in the world?

Answer: The Arctic Ocean

110. Which is the most common atmospheric gas?

Answer: Nitrogen

111. Centigrade equals Fahrenheit at which temperature?

Answer: -40 degrees

112. When did the Eiffel Tower open?

Answer: 1889

113. Which period came first, the Jurassic or Triassic?

Answer: The Triassic Period

114. What is the color of a giraffe’s tongue?

Answer: Black

115. What is Lady Gaga’s birth name?

Answer: Stefani Joanne Angelina Germanotta

Asking and answering trivia questions is a fantastic way to spend time with teenagers and also test their knowledge in various subjects. It enhances their knowledge of a range of topics and also helps you bond with them.

What’s your score in this quiz? Let us know in the comments section below.

The following two tabs change content below.

Harshita Makvana

Harshita is a graduate in commerce and holds a PG Diploma in Patent and Copyrights Law from NALSAR University. She has also pursued CA and has more than three years of internship experience in auditing.Her love for travelling has taken her to various parts of the world, and writing the travelogues has what brought out her love for content writing.Harshita has experience in writing blogs and is passionate about presenting complex subjects in an easy-to-comprehend manner.In her spare time, she works on vegan activism, rescuing animals in need, and trying vegan delicacies.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *